| Megtekintve: 5 606

Microrasbora sp. „Galaxis” razbóra

Nano-akváriumaink leendő bajnoka

Microrasbora sp.
Microrasbora sp. „Galaxis”

Ha jóslás az én asztalom lenne, azt mondanám: ő az a viszonylag újonnan felfedezett halacska (2006), aki további lökést adhat a nano-akváriumok rajtaütés-szerű terjedésének, és még azt is hozzájósolhatnám, hogy legalább olyan szép karriert fog befutni, mint a sokak által olyannyira kedvelt Puntius denisonii.

De nem jósolgatok tovább, mert egy: nyilvánvalóan nem értek a jósláshoz, kettő: egyáltalán, elég ránézni, és belátható, hogy nem sok akvarista tudna nemet mondani becses személyére, ha az ő háztartásában kívánna szállást verni!

Csak mint Microrasbora sp. „Galaxis” emlegetik ezt a trópusi ponty nemzetségbe és a Microrasbora nembe tartozó, ez idáig kevéssé leírt nagyszerű kis halacskát, melyet eladáskor csak Galaxis razbóra néven titulálnak.

Kamphol Udomritthiruj – aki a téma szakértője és egyben az AquariCORP cég egyik munkatársa – elmondása szerint ezt a halat 2006 augusztusában, Mianmarban találták, de az új felfedezés óta, kereskedelmi okok miatt, a gyűjtés pontos helyét titokban tartják.

Udomritthiruj még hozzá fűzte a Practical Fishkeepingnek adott nyilatkozatában: – Legmelegebben ajánlhatjuk az angliai nagykereskedőknek, és ha elfogadnak egy tippet, mihamarabb rendeljenek Szingapúron keresztül, így pár hónapon belül már meg is érkezik az első szállítmány, jó eséllyel a világon az elsők között.

Ezen a ponton a hal pontos azonossága rejtély marad – bár majdnem határozottan állíthatjuk, hogy új hal. Úgy látszik, hogy a Microrasbora nem tagja, de megoszt néhány jellemzőt Danio choprai-val is.

Társasélet
Társasélet

Udomritthiruj: – Ez a Microrasbora csak néhány vonásában hasonlít a Microrasbora erythromicon-ra (t.i.. testalak és úszójellemzők). De az, hogy a M. erythromicon is valóban egy Microrasbora vagy sem, az még vita tárgyát képezi.

Kisméretű hal: kb. 12-15mm, ahol is az erősen beikrásodott nőstények is csak 12 mm-es hosszt érnek el. A nemi jelleg eltérésének mértéke csekély: a nőstények kissé kevésbé színesek. Az intenzíven ragyogó skarlátvörös uszonyokon a hal hangulatváltozásait követhetjük (stressz hatására, udvarláskor, stb.), a jó kondíciójú hímek ilyenkor a mellkastól a hastájékig pirosra színeződnek.

A fajt a Bolton Museum Aquarium-ban 2006 október 12.-én tenyésztették először.

Angol forrásból átírta: gabrinus 2008. június 10.

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Díszhal kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük