| Megtekintve: 3 015

Új édesvízi rájafajok

Potamotrygon albimaculata
Potamotrygon albimaculata

Két új édesvízi rájafaj került leírásra Dél-Amerikából, a Tapajos – rendszerből. Mindkét faj már korábban felfedezésre került, sőt, akár már az akvarisztikában is ismert lehet helyenként, viszont tudományos leírásukra most került sor. Mindkét faj a Potamotrygon genust erősíti.

Potamotrygon jabuti
Potamotrygon jabuti

Az egyikük a Potamotrygon albimaculata nevet kapta. A faj fekete alapon fehér pöttyös, rendkívül dekoratív, a fekete rájafélék fajcsoportjába sorolandó.

A másik faj lenyűgöző márványmintázatot mutat (szintén sötét, feketés alapon) sárgás színnel tarkított. E fajt Potamotrygon jabuti névre keresztelték.

Mindkét faj a Tapajos középső és felső szakaszán fordul elő, aránylag gyorsan mozgó vizekben. A P. albimaculata-val ellentétben a Potamotrygon jabuti rendszerint előfordul kisebb köves, homokos és levelekkel fedett patakokban is. Élőhelyükön előfordulhat például a Potamotrygon orbignyi vagy a Paratrygon cf. aiereba, de a Tapajos alsó folyásában számos más faj is megtalálható (pl.: Potamotrygon humerosa, P. motoro). A Tapajosban legalább bizonyítottan 7 édesvízi rájafaj őshonos, de a kutatók feltételezései szerint további fajok is előfordulhatnak. Ezzel a Tapajos fajgazdagsága az édesvízi rájákra nézve az egyik legnagyobb a világon (a Rio Negro, illetve a Tocantins-Araguaia folyásvidékek mellett).

Potamotrygon rex
Potamotrygon rex

A 2016-os év sok újdonságot hozott az édesvízi rájafajok taxonómiájában, ugyanis nem sokkal e két faj leírása előtt kapott tudományos nevet egy lassan 20 éve ismert faj is, a Potamotrygon rex. E faj a Tocantinsból származik, és akárcsak a legújabban leírt Potamotrygon albimaculata, szintén a fekete édesvízi ráják fajcsoportját gazdagítja többek között a Potamotrygon leopoldi és P. henlei mellett. A faj nem mellesleg a Potamotrygon henleivel mutat igen szoros rokonságot.

A fajok leírása a Zootaxa folyóiratban jelent meg, Marcelo R. de Carvalho munkája nyomán.

http://www.mapress.com/j/zt/article/view/zootaxa.4167.1.1

http://www.mapress.com/j/zt/article/view/zootaxa.4150.5.2

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Díszhal kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük