| Megtekintve: 3 224

Elhunyt Csépányi Gábor

Sajnálatos hír érkezett ma… Elhunyt Csépányi Gábor akvarista, díszhaltenyésztő. Egy rendkívül segítőkész, jószívű, nagy tudású akvarista társunk távozott el közülünk. Rengeteg akvaristával ápolt barátságot, és nagyon sok akvarisztikai témájú Facebook-csoportban volt aktív, segítette napi szinten a kezdőket és haladókat.

Nevéhez fűződik a szivacsos szűrés és a cseh emelők szűrőtechnikájának népszerűsítése és terjesztése, de ugyancsak rendkívül aktív volt a különböző harcsák (kiváltképp a páncélosharcsák és Ancistrusok) körüli ismeretterjesztésben, tenyésztésükben is nagy sikereket ért el.  HalőrXXL beceneve a korábbi akvarista fórumokon is egybeforrt vele.

Az alábbiakban a 100. Akvárium Magazinban írt bemutatkozóját idézzük, mely az Online Akvárium Magazin mai megemlékezésében is megjelent:

Csépányi Gábor vagyok, 1969 áprilisában születtem Ózdon. Szüleim fizikai dolgozók voltak, nagyszüleim szintén- ezer szállal kötődtünk az iparhoz, míg az teljesen meg nem szűnt. Ipari szakközépiskolai végzettséget forgácsoló szakmában szereztem. Felsőbb iskolára módom nem volt, még ha eszem lett is volna.

A hobbiban igen kisgyermekként „nevem volt” errefelé, hiszen olvadástól a jégborításig mindig vizek partján voltam fellelhető. Bárminemű vízi életforma lázba hozott- sokszor szó szerint is, hiszen összefagyva vagy éppen ropogósra aszalódva kerültem elő a partokról… Újból így élnék, ha tehetném!

Az akvarisztikát öntött akkumulátor üvegben, és vasvázas medencékben kezdtem, majd ’76 karácsonyán a fa alatt találtam a Horn-Zsilinszky Akvarisztika c. könyvet. Öt évesen már patakmedret tisztítottam a kövi csíkoknak, sőt egy évvel később már nagymamám mosóteknőjében gondoztam pár egyedet egész éven át…

A katonaság után már kerestem az utamat, szerettem volna specializálódni. Mára szinte csak a Corydorasok,  Loricariidae-k, és pár guppi maradt érdeklődésem kereszttüzében. A gerinctelenek közül garnélákat, CPO rákocskákat, és csigákat tartok. Előszeretettel etetek magam tenyésztette élő eleségekkel, planktonoznék is mint rég, ha lenne hol…

Mindig is a tenyésztés vonzott, és bár többször is megvolt a rávaló, halodám mégsem lett. Most családom messzemenő toleranciáját kihasználva lakásunkban akvarizálok.

 

Fájó szívvel búcsúzunk kedves barátunktól! Ég áldjon, Gábor!

 

Csépányi Gábor (1969-2021)
Csépányi Gábor (1969-2021)

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Egyéb hírek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük