| Megtekintve: 2 884

Megjelent az Akvárium Magazin 89. száma!

Megjelent az Akvárium Magazin 89. száma!
Megjelent az Akvárium Magazin 89. száma!

Weitzman páncélosharcsája Egyike a legszebb páncélosharcsáknak, amely az utóbbi években jutott el a hazai akvaristákhoz. A többi Corydorashoz hasonlóan, szintén Dél-Amerikából származik, ahol kristálytiszta, lassan áramló vizekben él. A kifejlett állatok testhossza 5,5-6 cm. Testének alapszíne aranysárgába hajló, rajta három sötét folttal. Mikor halunk izgalmi állapotba kerül, például ikrázáskor, e foltok elhalványodnak.

Szépia vagy közönséges tintahal Számtalan egyedülálló tulajdonságuknak köszönhetően a fejlábúak (polipok és tintahalak) gyakori alanyai a kutatásoknak. Speciális testalkatuk, a gerinctelenek közötti egyedülállóan fejlett idegrendszerük és érzékszerveik, valamint mindezekből következően bonyolult társas kapcsolataik és gyors tanulásuk elkápráztatja az embereket. Sajnos hazánkban magas áruk és nehéz beszerezhetőségük miatt ritkán jut hozzájuk az akvarista. Külföldön viszont már kereskedésekben is kapható néhány faj.

A lap tartalma a folytatásban tovább olvasható!

Kérészéletű rákjaink Egyre nagyobb divatja van az akvarisztikában a rákoknak, miközben az igazán érdekes fajok általában szóba sem kerülnek. Pedig ezek Magyarországon is élnek. Érdemes őket alaposabban megismerni. A tócsákban, időszakos vizekben élő rákjainkról van szó. Ezekben a vizekben meglepően sok faj él, különböző módszereket használva a túlélésre. Most csak a rákokra koncentrálunk.

Amazonasi törpe bendzsóharcsa Ebben a cikkben egy igencsak egyedinek mondható harcsafélével ismertetjük meg a Kedves Olvasót. Az amazonasi törpe bendzsóharcsa a harcsafélék rendjébe tartozik (Siluriformes), azon belül pedig a tepsifejű vagy más néven bendzsóharcsák (Aspredinidae) családjába. Közeli rokonságban áll a nála sokkalta ismertebb Bunocephalus kneri és Disichthys coracoideus fajokkal. Rajta kívül már több mint 25 bendzsóharcsa fajt ismer a tudomány.

A korfui fogasponty A korfui fogaspontyot eredetileg Sauvage írta le 1880-ban a jón-szigeteki Korfuról, mint Fundulus letourneuxi. A faj latin nevét első gyűjtője, a francia botanikus Monsieur Aristide-Horace Letourneux után kapta. Típuslelőhelynek Cressida háromforrása volt megadva, amelyek a leírás szerint elég bővizűek voltak ahhoz, hogy vízimalmot hajtsanak, és a Lemni nevű lagúnába ömlöttek.

A garnélák változatos világa Az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül az akvarisztikának azon iránya, amely az édesvízi garnélákkal foglalkozik: rengeteg új fajt akvarizáltak be sikeresen, vagy kevésbé sikeresen, folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb változatok, amelyeket szinte lehetetlen követni. Ezzel a cikkel szeretnék egy kis iránymutatást adni, amely segítséget nyújthat azoknak az akvaristáknak, akik még csak most ismerkednek ezzel az izgalmas világgal.

Kék farmer, narancs szemüveg Manapság az akváriumban tartott garnélák között az egyik legnagyobb, töretlen nép szerűségnek örvendő változat. Jelenleg is egy dinamikusan változó vonalat képez a folyamatosan bővülő palettán, így fenntartva az érdeklődést iránta. Könnyű tenyészthetősége, színeiben való változékonysága és más garnélákkal jól keresztezhetősége miatt folyamatosan a hírek középpontjában áll. Lássuk hát, hogy pontosan minek is köszönheti ezt a dicsfényt a kék tigris garnéla!

Interzoo 2012 Az AME és az AM csapata idén is kilátogatott a világ legnagyobb volumenű díszállat-kereskedelmi szakkiállítására. A május tizenhetedikétől huszadikáig tartó rendezvényt kétévente tartják Nürnbergben. A kiállítás méreteit jelzi, hogy az összességében tíz hektárnyi pavilonrendszerben 53 ország 1539 kiállítója mutatta be termékeit, vagy az általa tenyésztett élőlényeket, a helyszínre látogató 111 országból érkező 36 792 érdeklődőnek.

Tartsunk koit – jól! 2. Minden ma ismert koi a szürkés színű közönséges pontyból (Cyprinus carpio) alakult ki. Azonban a hosszú időn át tartó tenyésztés következtében ma a japán (és természetesen a nemzetközi) tenyésztők által elfogadott alapvető tizenhárom koi típus vagy osztály ismert, és ez az osztályozás az egész világon elfogadott.

Eredeti cikk:

Megjelent: www.akvariummagazin.hu

Írta: Sepsi Péter;

2012.10.05.

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Szakkönyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük