| Megtekintve: 5 674

Megjelent az Akvárium Magazin 90. száma!

Akvárium Magazin 90
Akvárium Magazin 90

Elfeledett gyöngyszemek új fényben A XXI. század akvaristájának páncélosharcsája minden valószínűség szerint Dél-Amerika valamelyik zugából származik, ám sok-sok évvel ezelőtt álmaink harcsájának, a tollasbajszú harcsáknak hazája Afrika volt. A Dél-Amerikából eredő díszhal-Kánaán kiszorította szívünk csücskéből a Synodontist. Ehhez hozzájárultak a századfordulón a kontinensen dúló fegyveres konfliktusok, amelyek elérhetetlenné tették a Kongó vidékét. Ez idő alatt a Synodontisok szintén elérhetetlenek lettek, s ezt az űrt Kelet-Európából származó „csinált” hibridekkel igyekeztek pótolni.

Hypsophrys nicaraguensis Ezt a halat, először 1859-ben Agassiz H. unimaculatusként írta le, majd Günther jóvoltából változott neve H. nicaraguensisre. Az évek során már volt Cichlasoma, Copora, Heros, Theraps és nem kizárt, hogy lesz még Neetroplus is. Halunk megtalálható Nicaragua és Costa Rica tavaiban és folyóinak nyugodtabb részein.

Morgóharcsák Dél-Amerikából A morgóharcsák nem ismeretlenek a hazai akvaristák előtt, hisz több fajukat is gondozzuk akváriumainkban. Ettől függetlenül egyik fajuk sem olyan közismert, és gyakori, mint akár a cápaharcsák (sajnos), plekók, gibbicepsek, de meglátásom szerint a hátonúszó harcsák is jóval gyakrabban fordulnak elő – akár kisebb állatkereskedésekben is –, mint a morgók.

Kaliforniai kétpettyes polip A közönséges tintahal tartásával és tenyésztésével foglalkozó korábbi cikkünk után ismét a fejlábúak világába szeretnénk kalauzolni az Olvasót, ezért Chris Brownt a Weymouth SEA LIFE CENTER kurátorát kérdeztük poliptenyésztési programjukról, akitől a következőket tudtuk meg: …

Pogostemon helferi Ezt a csodás apró vízinövényt a Tropica egy expedíció alkalmával fedezte fel 2007-ben Tájföldön, Burma határához közel. A helybéliek ’Danoi’-nak (kis csillag) is nevezik. A Pogostemon helferi-t sűrűsége, gyönyörű zöld színe, fodros levelei teszik igazán különlegessé. Csillag alakot formázó levélzete egyedi megjelenést kölcsönöz a növénynek.

Szezonhalak élőhelyeinek tanulmányozása „Afrika Gyöngyszemé”-ben Uganda egy szárazfölddel körülvett ország Kelet-Afrikában. Területének déli harmadán halad keresztül az Egyenlítő. Az ország legnagyobb részét az afrikai kontinentális talapzat lankás fennsíkja alkotja 1000-1500 m magasságban. Uganda nevét a korábbi Buganda királyság után kapta, amely magában foglalta az ország mostani területének déli részét, beleértve a jelenlegi fővárost, Kampalát.

Különleges cápát szállítottunk a Nyíregyházi Állatparkba Augusztusban igazi különlegességgel gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark cápagyűjteménye. De, hogy az elején kezdjük a történetet: 2012 februárjában az emmeni Állatkertben (Hollandia) fogságban született egy feketefoltú szirtcápa (Carcharhinus melanopterus). Ez a világon az első regisztrált eset, hogy ez a faj sikeresen szaporodott mesterséges körülmények között.

Zero Edge akváriumok Minden akvarista rémálma, amikor az akváriumból ömlik ki a víz. Nem kis megdöbbenéssel álltam néhány évvel ezelőtt az első zero edge akváriumom előtt, ahol a víz az akvárium minden oldalán folyt lefelé. Ráadásul direkt.

Ritka pontylazacok – Vörössávos pontylazac Még 2008-ban, egy kiváló szegedi díszállat-kereskedésben pillantottam meg ezeket a – számomra akkor még teljesen ismeretlen -, halacskákat. A szellemes, de hovatartozásukhoz túl sok támpontot nem adó „bicolor lazac” néven árulták, nyilvánvaló sikerrel, mert már csak 4 példány volt belőlük. Természetesen azonnal megvettem őket, de szállítás közben egy elpusztult, figyelmeztetve arra, hogy ezekkel a halakkal nagyon körültekintően kell bánni.

Akvarisztikai börze Brno-ban A budapesti TerraPlaza-t követő hétvégén – október 17-én – párommal Brno-ba utaztunk egy cseh akvarisztikai börzére. A helyi művelődési ház adott otthont a rendezvénynek. Sok kiállító volt, köztük magyarok is vittek néhány érdekességet. Bár igazi ritkaságot nem találtam, de több ismerőssel találkozhattam és beszélhettem. A tömeg itt is nagy volt, mégse panaszkodtak sem az árusok, sem a látogatók. Készítettem néhány fotót, amelyek talán visszaadják egy kicsit a hangulatot.

Akváriumdekorációk Ez a cikk nem azért íródott, hogy szaktanácsokkal lássa el a kezdő akvaristát arról, hogyan is kell berendezni az akváriumot. Véleményem szerint egyrészt az akvárium dekorálása elsősorban saját ízlésünket kell, hogy tükrözze, hiszen ha ránézünk majd, elsősorban nekünk kell, hogy tetsszen. Másrészt azért sem látom értelmét, hogy az akváriumi esztétika témáját (pl. aranymetszés fogalma) vagy a szakszerű berendezés (pl. talajvastagság) tárgykörét boncolgassam, mert nagyszerű szaktársam, Néder Attila – igaz, kifejezetten a növényes akváriumokra fókuszálva –, már publikált az Akvárium Magazinban egy nagyon átfogó cikket ebben a témában. (Akvárium Magazin Xll. évf. 74., 75. szám) Ahhoz, hogy az akvárium hosszú távon élménydús elfoglaltsággá váljon, nem elég csak a díszmedence leendő helyét és az alkalmazott technikákat körültekintően megtervezni. A dekorációs elemeket is célszerű úgy összeválogatni, hogy azok ne befolyásolják negatívan a leendő lakók számára beállított vízminőséget.

Jó tanácsok az Apistogrammák tartásához Az utóbbi idők legkedveltebb, legfelkapottabb dél-amerikai törpesügérei az Apistogrammák. Már a ’80-as évek ben több fajuk volt elérhető a hazai akvaristák számára, de akkor még kihívásnak számított tartásuk és tenyésztésük is. Mára száznál is több faj és változat érhető el az európai nagykereskedésekben.

AME Hírek – TerraPlaza 7. Október 14-én, immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit a TerraPlaza az ELTE TTK-n. Így ötödik alkalommal képviselte magát az akvarisztika. A rekordszámú 115 kiállító, 7 országból érkezett, melyből 31 az akvarisztikát képviselte. A kiállítók, ez alkalommal mutatták be az eddigi legszínesebb kínálatot.

Ikrázó fogaspontyok – Márvány ikrázó fogasponty 7-8 cm-re megnövő halacskáról van szó, amelynél a hím és a nőstény között nincs nagy méretbeli különbség. A hímek mintegy 1cm-rel nagyobbak a nőstényeknél. A hím alapszíne mélybordó és vöröses árnyalatban tündököl, amit mély zöldes-kékes foltok díszítenek. Ezek a színek napfénynél nagyon szépen tündökölnek. A nőstény színe ennél egyszerűbb, világos barnás színű testén piros pöttyökkel.

AME Hírek – Képek az ovis pályázatról Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete pályázatán nyertünk egy csodaszép akváriumot pici halacskákkal. A csoportban központi helyet kerestünk neki, hogy mindenki jól láthassa. A kiscsoportosok ámulva fogadták az újdonságot és hosszú percekig képesek az akvárium előtt ülve figyelni a halacskák életét.

Eredeti cikk:

Megjelent: www.akvariummagazin.hu

Írta: Sepsi Péter;

2013.01.03.

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Szakkönyvek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük