| Megtekintve: 6 789

Négy Astyanax pontylazacfaj Brazíliából

Astyanax
Astyanax

Brazil tudósok négy vadonatúj pontylazacfajt mutattak be.

Az Astyanax jordanensis a Rio Iguacu vízgyűjtőjéből származik és eléri körülbelül 9 cm-es teljes hosszt és a hímek uszonyain számos csontos horgot találhatunk. Ezek a horgok jellegzetes Astyanax jellemzők, de ez az egyetlen faj, ahol finomabb formában ugyan, de előfordul nőstényeknél is.

Az Astyanax ajuricaba az Amazonas központi régiójából származik, és testhossza eléri a 11 cm-t. Rokonaitól megkülönbözteti egy keskeny hosszanti csík, mely testén a mellúszókig húzódik, egy szemfolt és az, hogy farokúszójának felsőrésze zászlós.

Astyanax jordanensis
Astyanax jordanensis

Az Astyanax vermilion hasi úszóján sötét foltokat láthatunk a többi úszója a hímeknél karmazsinvörös a nőstényeknél pedig fekete. Bahia állam területéről származik és hossza nagyjából az 5 cm-t éri el. A négy faj közül ez lenne a legalkalmasabb akváriumi tartásra.

Az Astyanax burgerai testén két függőleges irányú vállfoltot találhatunk, egyébként csaknem egyszínű, csak farkán van egy gyenge vörös folt. Testhossza 6 cm és csak Brazíliában, Bahia államban őshonos.

fordította: gabrinus 2009.08.02.

Irodalom: [size=9]Alcaraz, HSV, Pavanelli, CS & Bertaco, VA (2009): Astyanax jordanensis (Ostariophysi: Characidae), egy új faj a Rio Iguacu-medence,

Astyanax vermilion
Astyanax vermilion

Paraná, Brazília, Neotrop. ichthyol. Ichthyol. vol.7 no.2 vol.7 No.2 Marinho, MMF & Lima, FCT (2009): Astyanax ajuricaba: a new species from the Amazon basin in Brazil (Characiformes: Characidae); Neotrop. Marinho, MMF & Lima, FCT (2009): Astyanax ajuricaba: új fajok az Amazonas-medence, Brazília (Characiformes: Characidae); Neotrop. ichthyol. Ichthyol. vol.7 no.2 vol.7 No.2 Zanata, AM & Camelier, P. (2009): Astyanax vermilion and Astyanax burgerai: new characid fishes (Ostariophysi: Characiformes) from Northeastern Bahia, Brazil; Neotrop. Zanata AM & camelias, P. (2009): Astyanax élénkpiros és Astyanax burgerai: új characid halak (Ostariophysi: Characiformes) a Northeastern Bahia, Brazília, Neotrop. ichthyol. Ichthyol. vol.7 no.2 vol.7 No.2 [/size]

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Díszhal kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük