| Megtekintve: 6 018

Rendkívüli erőfeszítés egy veszélyeztetett halfaj megmentésére

Matt Hamilton vizsgálja a barrens cselléket, Tennessee Akvárium
Matt Hamilton vizsgálja a barrens cselléket, Tennessee Akvárium

Egy hűvös kora-tavaszi napon Tennessee folyónál, színesen táncol a napfény a tucatnyi a Barrens – cselle hátán, ahogyan szökellnek a felszín alatt. Ha ezen a területen élsz, és kisétálsz a patakhoz, ezek azok az első halak, amiket megláthatsz, mondta Matt Hamilton, aki vezető akvarista a Tennessee Aquarium-nál. A hímeknek egészen különleges, kékesen irizáló a színük, mely szemkápráztatóan ragyog a napsütésben.

Írta:

Thom Benson

2008. április 29.

Bár csak 10 cm hosszúra nő, és így a Barrens – cselle apró halacska, ám története majdnem annyira színes, mint pikkelyei. Első felfedezése 1983-ban történt Közép-Tennessee néhány kevéssé ismert vizében, és kevesebb mint 10 évvel később ez a ritka hal kis híján örökre el is tűnt. A Barrens – cselle csak két területen maradt fenn. Tehát halunkat mindenképp fel kell vennünk a Veszélyeztetett Fajok Listájára, és védelem alá kell helyezni, nyilatkozta Mr. Hamilton. De ahelyett, hogy szövetségi szinten csak besorolták volna a halat, a hivatal úgy döntött, hogy megpróbálnak a területi birtokosaival együttműködni, hogy közösen védjék az élőhelyet és kezdjenek bele egy eleddig példátlan kísérleti-restaurálási tervbe a Barrens – csellék megmentésére. Ezért, a víz- és földhasználat korlátozása helyett, az Egyesült Államok Hal- és Vadügyi (U.S. Fish and Wildlife) hivatalnokai helyi segítőkész földbirtokosokkal kötöttek megállapodásokat hogy a halak megfelelő élőhelyeket azonosítsák, és védjék is meg azokat a területeket. Néhány esetben ez az jelentette, hogy el kellett keríteni az érzékeny területeket a marhák elől, vagy kikövezni a patak-medret, ahol a marhák át szoktak kelni. Többször segítettek alternatív vízforrásokat találni, melyek segítségével a helyi farmerek még mindig itathatják haszonállataikat anélkül, hogy lerontanák a hal élőhelyét . Hamilton jelentése szerint a helybéli lakosok, akik most egyöntetűen támogatják ezt a megőrzési tervezetet, erőfeszítéseiket hátsó udvaraikban is folytatják. A múlt nyári aszály alatt pl. egy földbirtokos egy slagot helyezett el kertjében és vizet szivattyúzott egy csellék nélküli forrásból olyan csellés-vízbe, amely amúgy kiszáradt volna.

Matt Hamilton vizsgálja a barrens cselléket, Tennessee Akvárium
Matt Hamilton vizsgálja a barrens cselléket, Tennessee Akvárium

A Tennessee Aquarium a Barrens – csellék megmentésére irányuló 1998-as restaurálási projektjét kezdetek óta partnereivel egyetemben folytatja, azaz a Tennessee-i Conservation Fisheries Inc., a Technological University, a Tennessee Wildlife Resources Agency és az U.S. Fish és Wildlife Service segítségével. Matt Hamilton az Aquarium-ban egész évben azon dolgozik, hogy elegendő Barrens – csellét tenyésszen, és azokat Tennessee-ben, az Elk, Duck és Caney Fork Rivers felső-folyószakaszain elengedve, e folyókat újratelepítsék. Valószínűleg félúton járunk a céltól, ami a 15 helyen élő életképes populáció. Ez az jelenti, hogy természetes reprodukciót feltételeit kell biztosítani, hogy Barrens – csellék a kibocsátási helyszínektől távolra is elterjedhessenek, mondta.

A majdnem 19,000 halból, amit program keretein belül újra telepítettek, 9,000-et a Tennessee Aquarium tenyésztett. További 400-at az Aquarium tenyészetéből, arra tartogatnak, hogy behelyezhessék őket Franklin, Coffee és Cannon megye vizeibe, még ezen a héten. Bárki, aki szeretne közelebbről megismerkedni a Barrens – csellékkel, megtekintheti őket a Tennessee Aquarium Folyami Bemutató (River Journey) épülete második szintjén, átellenben az első Nickajack Lake-re néző ablakokkal.

Hamilton reméli, hogy, aki látja ezeket a színes teremtményeket és megismeri történetüket, késztetést érez megóvásukra. – Mert gyönyörű halak-, mondja mosolyogva.

Az eredeti cikk itt található

Fordította: gabrinus

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Haltudomány kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük