| Megtekintve: 1 160

Weblap információk

Weboldalunkkal, haladatlapjainkkal kapcsolatban néhány információt szeretnénk alább közölni.

Az adatbázis fejlesztés alatt áll, a tetemes információmennyiség kibővítése és korrigálása rengeteg időt vesz igénybe, amellett, hogy szerkesztőink rendkívül elfoglaltak, a weblapot pedig szabadidejükben üzemeltetik. Ha valaki esetleg hibát vél felfedezni, akkor azt kultúrált módon e-mailben jelezve természetesen egyeztetni lehet, minden szakmai észrevételt örömmel fogadunk!

Sokakban merült fel probléma a halak magyar elnevezése végett. Fontosnak tartjuk, hogy élő és beszélt anyanyelvünkön meg tudjuk nevezni Földünk fajait, illetőleg a lehető legtöbbet, ezért minden hal magyar elnevezéssel szerepel adatbázisunkban. Ha egy faj már nyomtatott sajtóban megjelent egy névvel, vagy a kereskedelemben ismert és elfogadott neve van (de nem becenév!), természetesen az adott faj nem kaphat semmilyen körülmények között sem attól eltérő megnevezést. Arra viszont szeretném felhívni a Kedves Olvasók figyelmét, hogy a magyar megnevezések tájékoztató jellegűek, mivel sokan sokféleképpen nevezik a halakat tudományos pontosságú használatra alkalmatlanok még a régóta közismert nevek is! Aki bármilyen tudományos céllal keresi a halakat, vagy pontos fajazonosságra törekszik, annak mindenképpen a latin elnevezések használatát javasoljuk, amit itt az oldalon igyekszünk naprakész pontossággal szerepeltetni.

Az adatlapok többsége szerkesztőink akvarisztikai szaktudásán és tapasztalatain alapulnak, de ezeket elismert forrásokból ellenőrizzük, szükség esetén kiegészítjük, hogy olvasóink minél teljesebb képet kaphassanak az adott fajokról. Itt, egységesen szerepeltetjük azon hivatkozásokat, ahol rendszerint ellenőrizzük, utánnajárunk az információk pontosságának. A forrásokat minden faj adatlapjánál is pontos hivatkozással tüntetjük fel, az alábbi listán szereplőket és az ettől eltérőeket egyaránt!

Hivatkozások, ajánlott szakirodalom:

http://www.fishbase.org/

http://www.seriouslyfish.com/

http://www.planetcatfish.com/

http://www.loaches.com/

Lukács László, Sinkó Gábor: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága

Horn Péter, Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba: Akvarisztika

Hans Frey: Az akvarista kislexikona

Mergus: Aquarium Atlas

Aqualog-sorozat

Akvárium Magazin

Képeink a Google képkeresőjéből származnak.

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Egyéb hírek kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük