Labidochromis caeruleus – Aranysügér

A malawi-tavi sügéreknél nagyjából megszokott formájú hal, testoldala széles, feje előreugrik, valamivel kevéséb torpedó-szerű az alakja. Előre hegyesedő feje a táplálék megszerzésében segíti a halakat, ugyanis szívesen vadásznak a kövek között, egyfajta görgetegzónás faj.
Mint tudományos neve is mutatja, az alapfaj kékes-ezüstös színezetű, a sárga populációkat felfedezésük után nagyon sokáig külön fajnak, alfajnak tekintették, mígnem hála a modern genetikai vizsgálatoknak kiderült, hogy ugyanarról a fajról beszélünk.

Apistogramma hongsloi – Vöröscsíkos törpesügér

Tipikus törpesügér formájú nagy fejjel. A nőstények barnásak, kevés sötétebb mintával, úszóik is csak halványan színesek.

Hypselecara coryphaenoides – Csokoládésügér

Alapszíne barnás, a kopoltyúfedőkön egy pár sötét vonás, a hátúszó és farkúszó tövén néhány folt látható. Az úszók szürkék, feketés csíkrajzolatúak, a farkúszó fekete szegélyű..

Apistogramma commbrae – Homokszürke törpesügér

A test az A. agassiziiéhez képest viszonylag rövid, hosszúkásan tojásdadnak mondható, oldalt lapított.

Apistogramma ortmanni – Ortmann – törpesügér

A test megnyúlt, hosszúkásan tojásdad. A hím farkúszója kissé befelé hajló, a nőstényé kerek.

Apistogramma steindachneri – Díszesszárnyú törpesügér

A test hosszában tojásdad, oldalt nagymértékben lapított. A farkúszó külső szegélye enyhén befelé hajló, a külső sugarak egy kicsit meghosszabbodtak, akárcsak a hasuszonyok első sugara.

Badis badis – Kéksügér

A színváltozatok száma olyan nagy, hogy a színezet ismertetése lehetetlen. A hímek általában sötétkék vagy feketés alapon vöröses foltokból összetevődő keresztsávosak, a sávok azonban az ivás idején eltűnnek, s egyenletesen sötét színnek adnak helyet.

Parambassis ranga – Üvegsügér

Egy halványsárgás árnyalatot kivéve látszólag színtelen hal; oldalfényben kékes színben játszik. Gyakran beleolvad a háttérbe.

Apistogramma trifasciata – Háromsávos törpesügér

Mérsékelten megnyúlt, oldalt lapos. A hím hátúszójának 4.

Crenicichla lepidota – Pápaszemes csukasügér

A torpedó alakú hal színe az ezüstös kékesszürkétől a gyöngyházfényű zöldig vagy sárgáig változik. Az orrtól a farokúszó tövéig sötét sáv húzódik.