| Megtekintve: 16 858

Botia lohachata – Pakisztáni díszcsík

TUDOMÁNYOS NÉV

Botia lohachata

CSALÁD

Cobitidae

MÉRET

15 cm

°C

24,0-30,0 °C

°pH

6,0-8,0 pH

°Nk

5,0-12 Nk

HELYIGÉNY

120-140 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-16 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

Külalak és jellegzetességek leírása

A világossárga testű hal oldalán számos Y alakú rajzolat van, melyeket kis sötét foltok választanak el egymástól. A rajzolat a fejen is folytatódik, a szemeken áthaladva az orrig nyúlik. A villás farokúszó lebenyei sötéten mintázottak.

A hátúszó pontosan a test középvonalában van. A kétcsúcsú, fölegyenesíthető, szem alatti tövis kissé hátrafelé irányul. A nagyon kicsiny pikkelyek a bőrbe vannak beágyazva. Hosszúsága: legfeljebb 15 cm.

Színezet és ivari különbségek: A színezet nagyon erősen változó, anélkül, hogy földrajzi változatokról lenne szó. Ezüstszürke alapon, amely sárgás csillogású is lehet, több keresztsáv látható, amelyek a test felső részében kettéválnak, s a gerinc fölött így futnak át. A sávok széle esetleg sötétebb, mint a közepe. Ivari különbségek ismeretlenek.

Tartása és tenyésztése

A Botia nembe csupa olyan halfaj tartozik, amelyek egyesével tartva könnyen marakodóvá válnak. Gondozásukban ne hagyjuk magunkat félrevezettetni attól, hogy mivel a csíkfélék gyakran iszapos vizek lakói, azért elmulmosodott (eliszaposodott) medencékben is tarthatók. Éppen ellenkezőleg: kedvelik a kristálytiszta, oxigénben gazdag, nem túlságosan meleg vizet és a tiszta kavicstalajt.

A Botia fajok többé-kevésbé territoriális viselkedésűek; ami azonban nem zárja ki, hogy időnként ne éljenek — rendszerint nem túl nagy — rajokban. Sok faj határozottan hallható pattintó hangot ad, amely két versengő állat közül rendszerint az erősebbtől származik. Ezzel kapcsolatban szintén nem tudjuk, hogy hasonló hangoknak a szaporodásban is van-e szerepük.

A Botia fajok egyedei szívesen tartózkodnak üregekben, vagy egészen befúrják magukat a talajba, de ebben a tekintetben nem minden faj viselkedik egyformán. Akváriumban kókuszdióhéjak laposan felfekvő részei nagyon jól beváltak rejtekhelyekként. Ha nincsenek üregek, az állatok saját maguk készítenek fedezéket kövek vagy más díszítő elemek alá. Különösen a frissen telepített példányok ilyenkor több napig nem mutatkoznak.

A természetben ezek a csíkfélék feltehetőleg az áramlással (fejjel) szembeállnak, s várják az odasodródó táplálékot, miközben csupán megnyúlt felső ajkuk és bajuszszálaik látszanak ki a leshelyből. Táplálékuk valószínűleg apró víziállatok és szerves hulladékok. Akváriumban száraz-eleséget is elfogadnak, de a társas tartásnál arra kell ügyelni, hogy az eleség valóban lejusson a fenékre. Jó szolgálatokat tesznek az esetleges maradékok elfogyasztásában. Nagyon kedvelik az eleségtablettákat is.

Fajtársaikkal, vagy ha ilyenek nincsenek, más halakkal szemben is nagyon összeférhetetlenül viselkedhetnek. Célszerű vagy különböző fajok egyedeit egy-egy példányban, vagy ugyanazon faj egyedeit nagyobb egyedszámban tartani. Azonos fajhoz tartozó két-három példány esetleg könyörtelenül megtámadja egymást, s az erősebb elpusztítja a gyengébbeket.

A víz hőfokát illetően nem olyan igényesek, mint általában gondolják. A hőmérséklet esetenként elérheti ugyan a 28 C°-ot, de 24— 25 C° valószínűleg nemcsak elegendő, hanem — úgy látszik — megfelelőbb is.

Ez a csík gyakran hallat csattogó hangot. Oldalán fekve holtnak tetteti magát, főként táplálkozás után.

Előszeretettel alkot rajokat fajtársaival. Jó közérzetét kristálytiszta, oxigéndús, kb. 25 C°-os víz biztosítja, de alacsonyabb hőmérsékletet is károsodás nélkül elvisel. Bármilyen száraz- és élőeleséget elfogad, még a felszínről is, amikor is hátára fekve eszik. A talajba nem ássa be magát, azonban rá szokott feküdni. Egyebekben lásd a Csapatos díszcsík leírását.

Elterjedési területe - térkép (map)

Botia lohachata - Pakisztáni díszcsík elterjedési területe (Map)

Kelet-Pakisztán álló és lassan áramló vizeiben, a legapróbb tócsákban is.

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Yoyo Loach, Yo-Yo Loach, Almorha Loach, Pakistani Loach, Reticulated Loach.

Egyéb köznevei: Bou mach, Rani, Mřenka červenoploutvá, Mřenka pákistánská, Netsmerling, Painted loach, Y-loach, Verkkonuoliainen, Netzschmerle, Bagha, Lohachat, Baghe, Getu, Bocja siatkowana, Pakistanbotia.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-05-08

Frissítve:

2011-10-29 06:10

Katalógus ID:

No. 4263


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Csíkfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük