| Megtekintve: 10 766

Corydoras adolfoi – Adolfo páncélosharcsája

TUDOMÁNYOS NÉV

Corydoras adolfoi

CSALÁD

Callichthyidae

MÉRET

5-6 cm

°C

23-27 °C

°pH

5-7 pH

°Nk

0-10 Nk

HELYIGÉNY

80 liter

VISELKEDÉS

békés, csapatos

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

alsó szint

ÉLETTARTAM (év)

6-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

nem fenyegetett

Külalak és jellegzetességek leírása

A kisebb-közepesebb termetű páncélosharcsák közé tartozik, a 9-es leszármazási vonal tagja (punctatus-csoportként is szokták említeni). Jellemzője a viszonylag lekerekített, rövid arcorr. Teste ezüstösen fehér (idősödve picit szürkülhet, de alapvetően megtartja fehér színét). Egy fekete szemsávot visel, valamint hátán egy vékony fekete sáv húzódik végig. Nagyon jellegzetes a sárga tarkófolt, ennél a fajnál élénk narancssárga. A hátúszó átlátszó, és fontos határozó bélyeg, hogy a mellúszótövis nem fogazott.

Több hasonló fajt is ismerünk, melyekkel könnyen összetéveszthetjük.

A Corydoras duplicareus zömökebb termetű, a fekete háti sáv az esetében általában vastagabb (de ez nem általános érvényű, biztos határozó pont). A biztos megkülönböztetésre az szolgál, hogy a C. duplicareus esetében a mellúszó tüskéje fogazott. (Ez felül- vagy alulnézetből, kontrasztosan világítva tehető láthatóvá).

A Corydoras burgessi is egy szintén hasonló küllemű faj, de a könnyebb megkülönböztetést szolgálja, hogy nála nem húzódik végig fekete sáv az egész háton, hanem a hátúszó alatt, egyfajta foltként marad meg. A hátúszó egy része fekete, és a tarkófolton esetében inkább az arany, mintsem a narancsos szín dominál.

A Corydoras imitator nevét az Adolfo páncélosharcsája iránt mutatott hasonlóságáról kapta: a fehér alapon fekete minta rendkívül hasonló, de a tarkófolt jóval halványabb és a megnyúlt, hosszabb orr, nyúlánkabb test jó meghatározási pont (leszármazási vonalát tekintve ő az előbbiekhez képest külön csoportba (ln8sc4) tartozik).

Tartása és tenyésztése

A Corydoras adolfoi a legszebb páncélosharcsák közé tartozik, köszönhetően gyönyörű kontrasztos mintájának. Mindenképpen csapatban tartsuk, legalább 6-8 példányt helyezzünk el belőlük, hiszen mint minden rokona, ő is csoportos hal. Kifejletten 5-6 cm közötti testnagyságot érhet el, ezért egy kb. 80 literes akvárium már kielégíti helyigényüket.

Az akváriumba finom homoktalajt kell helyezni, mert a durvább aljzat (a nagyobb szemű sóder, gyöngykavics is) erősen koptatja harcsáink bajuszszálait, melyek fontos érzékszervek, ez akár végzetes is lehet számukra. Másrészt nem tudják kiélni természetes talajturkáló viselkedésüket. A növényeket nem bántja, csak a legapróbbakat túrja ki. Érdemes az akvárium hátsó régiójában egy sűrűbb növényzetű területet kialakítani, ahová visszavonulhatnak halaink pihenni. Napja döntő részét a talajon kutatva tölti. Ha nagyon finom szemcséjű talajból rendelkezésünkre áll sötét színű, az impozánsan ki tudja emelni halaink színezetét. Legoptimálisabb számára a 25-26 °C körüli hőmérséklet. Amazóniából, esőerdei területről származik, ahol a víz lágy és savanyú. Ezt vegyük figyelembe tartásakor, ne kerüljön kemény vízbe! A kémhatás a természetben gyakran alig 5 pH fölötti, akváriumban 5,5-6,5 körül nagyon ideális számára, de a semleges 7-es pH fölé ne menjünk. A rendszeres vízcserékre ügyeljünk, hogy egészségük megmaradjon.

Békés halak, gyakorlatilag bármilyen más fajjal társíthatóak, melyek nem tesznek bennük kárt. A legjobban azonban egy dél-amerikai biotóp akváriumba illenek, pompás látványt nyújtanak vörös neonhalak, vörösfejű pontylazacok, törpesügérek társaságában. Egy Rio Negro biotóp berendezéséhez is kiváló választás a faj. Társas akváriumba is kerülhet, például kisebb razbórák, dániók, más békés fajok mellé. Feketevizes élőhelyét imitálhatjuk, ha faleveleket szórunk a medencébe, ez a vizet is sötétíti, és hasznos anyagokat (úgy, mint csersavak, huminsavak) ad le a vízbe.

A páncélosharcsák legkiválóbb elesége az élő tubifex, de kaphatnak természetesen mind élő, mind fagyasztott formában különböző szúnyoglárvákat, grindált, televényférget, artémiát. A legtöbb szárazeleséget is elfogadják, például az aljzatra hulló lemezes eleségeket, vagy kimondottan a páncélosharcsák igényeihez készült, gyorsan szemcsésedő tablettás tápokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne csak más halak maradéka jusson nekik, teljes értékű táplálást kívánnak. Tenyésztés előtt kiváltképp fontos a kondicionálás élő eledelekkel.

A kifejlett nőstények kerekebbek, nagyobbak a hímeknél. A tenyészakváriumba készítsünk elő számukra ideális, kissé savas és lágy vizet. A szaporításra kiválasztott állatok esetén egy beikrásodott nőstényre 2-3 hím jusson. Az ívást hideg vizes vízcserékkel tudjuk kiváltani, akár naponta 60-70%-ot is cserélhetünk, és néhány fokkal hűvösebb vizet töltsünk be. Az oxigénellátás legyen kimondottan jó. Az ikrákat jellemzően növények leveleinek fonákára (vagy finom levelű növények közé), illetve az üvegre rakják. Egy-egy ikrarakás során kb. 20-30 ikrát helyeznek el. Az ívás után a szülőket eltávolíthatjuk, vagy az ikrákat gyűjtsük össze és helyezzük keltető akváriumba. Ha utóbbi megoldás mellett döntünk, a vizet a tenyészmedencéből vegyük, hogy a vízminőség teljesen megegyezzen. Gombásodást gátló szert (pl.: xanthakridin, vagy égertobozok kiázott leve) tehetünk a vizükhöz, hogy elkerüljük az ikrák penészedését. A kelési idő 3-4 nap, az elúszás után frissen kelt sórákkal, banánféreggel indítsunk.
A Corydoras adolfoi nem a legkönnyebben tenyészthető páncélosharcsa! Az ivadékok meglehetősen érzékenyek a vízminőségre: a szűrésünk legyen jó (de ne legyen túl nagy áramlás). A vízcserék során ne változtassunk nagyon a vízminőségen – inkább sűrűbben, kisebb adagokat cseréljünk. Hasznos lehet, ha van egy kevés talaj a harcsák alatt, egyes tapasztalatok szerint a csupasz üvegen tartva hamarabb betegednek meg, kevésbé fejlődnek jól.

Bár nem fenyegetett még a faj, természetes állományai fogyatkozóban vannak a Vörös Lista felmérései alapján.

Elterjedési területe - térkép (map)

Brazília. A Rio Negro-ba ömlő egy mellékfolyóban él, São Gabriel da Cachoeira közelében (Nóuba Ouba patak).

Egyéb elnevezések

syn: .

Eng: Adolfo’s catfish, Adolfo’s cory.

Egyéb köznevei: Adolfo’s Panzerwels, Orangepandet Pansermalle, Rusomonninen.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Amerika
Dél-amerika
Kelet-Dél-Amerika
Amazónia
Biológiai jellemzők:
Testmérete: közepes(5-10 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Aktivitása: lassú mozgású
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz színezete: barna
Víz színezete: fekete
Víz kémhatása: savas (6pH alatt >)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: közepes (50-100 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Kedvelt vízmozgás: lassan mozgó
Növényzetigény: átlagosan beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Ian A. M. Fuller, Hans-Georg Evers: Identifying Corydoradinae Catfish

http://www.scotcat.com/callichthyidae/c_adolfoi.htm

https://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=1

https://www.l-welse.com/reviewpost/showproduct.php/product/488

https://www.iucnredlist.org/species/167665/6364792

https://www.seriouslyfish.com/species/corydoras-adolfoi/

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2008-06-05

Frissítve:

2020-04-22 02:04

Katalógus ID:

No. 4102


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Harcsafélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük