| Megtekintve: 5 438

Barbodes lateristriga – Farkszalagos díszmárna

TUDOMÁNYOS NÉV

Barbodes lateristriga

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

15 cm

°C

25-28 °C

°pH

6-7 pH

°Nk

4-15 Nk

HELYIGÉNY

280 liter

VISELKEDÉS

békés

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

középső

ÉLETTARTAM (év)

5-8 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

gyakori

Külalak és jellegzetességek leírása

A fiatal halak testét két függőleges sáv keresztezi. Faroknyelén széles, vízszintes fekete vonal fut hátrafelé és a farokúszó néhány központi sugarán folytatódik. Mintázata ivaréréskor elhalványul és a test felhős, rózsaszín fényt kap.

Tartása és tenyésztése

Eléggé nagyra nő tágas akváriumban is. Viselkedése példányonként változó: vannak rendkívül békés egyedek, de előfordulnak kissé veszekedősek is. Ezért ajánlatos vele körülbelül azonos nagyságú halakkal tartani (pl. cápamárna, megfelelő méretű harcsák stb.). Szereti a tágas, kristálytiszta vizű, közepesen jól benövényesített akváriumot, ahol megfelelő kiúszó tér is rendelkezésére áll. Elég magas az oxigénigénye, ezért a megfelelő szellőztetésről is gondoskodnunk kell.

Eredeti élőhelyén kissé savas kémhatású (6-6,5°pH), nem túl kemény, meleg, de oxigéndús vízben élnek. Ennek ellenére szinte minden vízfajtához elég jól alkalmazkodik, csak a °pH értékre kell vigyáznunk, hogy 7,5 fölé ne menjen.

Etetése nem okozhat gondot, mindenféle száraz- és élő eleséget jó étvággyal fogyaszt. Egy kevés zöld táplálékot is igényel, különben megcsipkedheti a növényzetet.

Tenyésztése nem túl nehéz, csak megfelelő méretű tenyészmedencét kell használnunk. Ez legalább 90 cm hosszú legyen és az aljára helyezzünk el mogyoró nagyságú kavicsokat vagy ikrarácsot, mert halaink erősen ikrafalók. Olyan helyre helyezzük el, ahol a kora reggeli napfény eléri az akváriumot. Töltsük fel enyhén savas vagy semleges, 6°Nk körüli lágy, 28°C-os vízzel 15 cm magasságig, majd erősítsünk több helyre is finom levelű ívató növényt. Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről és szivacsszűrő beállításával a víz szűréséről is. Az így előkészített akváriumba az esti órákban helyezzük át az előzőleg nemenként szétválasztva tartott, egészséges, kitűnően kondicionált (élő- és növényi eleségen tartott) tenyészpárunkat.

Az ívás rendszerint másnap reggel megtörténik, heves kergetőzés közben. A peték száma akár ezres mennyiségben is mérhető lehet! A szülőket erős ikrafaló hajlamuk miatt az ívás végeztével azonnal távolítsuk el. A lárvák kb. 2 nap alatt kelnek ki, az üvegen és más tárgyakon függeszkedve fejlődnek, míg el nem jön az elúszás ideje. Frissen kelt Artemia naupliuszaival, poreleséggel, infusoriával indíthatóak. Elég gyorsan fejlődnek, nekünk meg fájhat a fejünk, hogy elég helyet találjunk számukra!

Remekül mutatnak, ahogyan csapatban úszkálnak egy nagy díszakváriumban. Egy külső szűrővel ellátott medence, ahol hasonló nagytestű halakkal élnek, midnen igényüket kielégíti. Kifejlett halakhoz ne próbáljunk más halak kisebb egyedeivel telepítést megkísérelni (pl. lazacok), mert legtöbbször haleleség lesz belőlük, ugyanis a náluk sokkal kisebb példányokat általában levadásszák! Nagyon aktív és gyors mozgású halak, nehéz kifogni őket, még egy üres akváriumból is!

Elterjedési területe - térkép (map)

Barbodes lateristriga - Farkszalagos díszmárna elterjedési területe (Map)

Délkelet-Ázsia, Thaiföld, Malájzia, Szumátra és Jáva folyóiban és patakjaiban él.

Egyéb elnevezések

syn: Barbodes lateristriga, Barbus lateristriga, Systomus lateristriga.

Eng: Spanner Barb, T-Barb.

Egyéb köznevei: Parmička černopásá, Parmička černopruhá, Parmička pruhoocasá, Parmička pruhovaná, T-båndsbarbe, Ristibarbi, Schwarzbandfleckbarbe, Dokun, Korsbarb.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Dél-Ázsia
Thaiföld
Indonézia
Szumátra
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: nagyon aktív
Táplálkozása: mindenevő
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Élethossza: hosszú (6 évnél is több)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: félsavas (6-6,5 pH)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: igen lágy (0-5 Nk°)
Víz Német keménységi foka: lágy (5-10 Nk°)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz színezete: barna
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: nagy (200 liternél is több)
Kedvelt vízmozgás: gyorsan áramló
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2009-06-05

Frissítve:

2014-06-15 11:06

Katalógus ID:

No. 3981


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük