| Megtekintve: 30 070

Garra rufa – Édesvízi doktorhal

TUDOMÁNYOS NÉV

Garra rufa

CSALÁD

Cyprinidae

MÉRET

10-12 cm

°C

23-30 °C

°pH

6,5-7,5 pH

°Nk

10-20 Nk

HELYIGÉNY

150 liter

VISELKEDÉS

békés, társas

TÁPLÁLÉK

mindenevő

HOL TARTÓZKODIK?

vegyes, életmód szerint inkább alsó

ÉLETTARTAM (év)

~5-6 év

TERMÉSZET-
VÉDELMI BESOROLÁS

felméretlen

Külalak és jellegzetességek leírása

Alsó szájállású, tapadókorongos szájú faj, amiben emlékeztet a moszatevő márnára és a Loricariidae-kra. Testszíne a világosszürkétől a sötétbarnáig változhat, ez a környezet, a tartás és a közérzet fügvénye. A hímeken nászkiütések jelennek meg ívási időszakban (fehér pöttyök, apró duzzanatok az orron és a fejen).

Tartása és tenyésztése

Tartása nem nehéz, kezdőknek is ajánlható. A hőmérsékletet nagyon tág határok között elvisel, akár 20 °C alá is lecsökkenhet, viszont akár a 35 °C-t is elérheti, miközben halunknak különösebb bántódása nem esik, persze csak fokozatos csökkenéssel/emelkedéssel. A természetben nagyon meleg vizek lakója, ahol szinte semmilyen táplálékforrást nem talál. Ezért fejlődött ki azon remek tulajdonsága, hogy segít az emberek bőrbetegségeinek ápolásában, kezelésében. Erre manapság kész iparág, az ún. „Garra Rufa Spa Therapy” épült. Kozmetikusok is nagyon szívesen használják, szállodás is léteznek, akik a Garra rufa nyújtotta betegség- és tünetenyhítést aknázzák ki és külön erre alapozzák a turizmusukat. Élőhelyén a hal a vízbe fürdőzni járó emberek felső hámrétegének elhalt szöveteiből, beteges felületeiből táplálkozik. Ez mai modern korunkban is remekül használható, például az ekcéma, pikkelysömör, akné, különféle egyéb bőrgombák kezelésében, vagy akár csak felesleges hámrétegek, sérülések utáni hámosodás gyorsításának, vagy éppenséggel a napon való nyári leégés utáni hámrétegfoszlás eltüntetésének segítésére. Külön cégek is foglalkoznak a Garra rufákkal történő kezelések akár házhoz történő kiszállításával, ezen halak kereskedelmével, vagy éppenséggel Garra rufa tartó-nevelő akváriumok kialakításával. Akváriumi tenyésztése kimondottan nem egészen megoldott, illetve (bizonyos szemszögből érthetően) titkolt. Hipofízissel is elérhető eredmény, bár már sikeresen is sikerült szaporítani, sőt kifejezetten tenyészteni is, de erről nyílvános adatok nem igazán állnak rendelkezésre. Ha lehet hazai, európai tenyésztett garrákat keressünk, mivel a Távol-Keletről érkező példányok trópusi halbetegségeket is hordozhatnak a nem megfelelő elkülönítés miatt (gurámik, angolnák gyakran hordozhatják az édesvízi díszhalak gümőkórját!).

És miért nem veszélyes ránk nézve a kezelés? A halbetegségek 99% képtelen az emberre átterjedni, ezért lehetetlen, hogy egy ember darakóros, Costiás vagy pontyhimlős legyen, míg a halak sem lehetnek influenzásak, vagy torokgyulladást sem kaphatnak! A kozmetikai cégek, szállodás ügyelnek a higiéniára, az akváriumokat pedig elsősoron UV szűrőkkel is szűretik, ez a vízből kiöl,i a kórokozókat, így azok nem okozhatnak veszélyt továbbá. Persze ritka esetekben előfordulhat, hogy a hal saját szájában áthordoz bőrdarabkát, kórokozót de ezt egy UV szűretés már elpusztítja, és olyat még személy szerint sosem láttam, hogy a garra bármit hurcolt volna a szájában. Ennek esélye egy sterilizálatlan műtői szikéével ér fel, ami így szintén „benne lehet a pakliban”.

Viszont szépészeti szolgáltatásai túl egy remek akváriumi halat is megismerhetünk személyében. Kiváló takarító, és bár nem algafogyasztásával tűnik ki a többiek közül (bár azt is eszik némiképp), remekül összeszedi a tápmaradékokat, törmelékeket, és szorgosan takarít. Békés, társas hal, csapatban is gondozható. Hasonló fajokkal (pl.: Labeo, Crossocheilus, Epalzeorhynchos) kerüljük egyberakását kis helyen. A növényeket nem bántja, és átlag szűréssel és oxigénszinttel megelégszik (utóbbi melegvizű származásából is adódik). Etetésére minden száraz, fagyasztott és élő eleség megfelel, így az élő tubifextől kezdve a száraz tablettákon át a frissen forrázott salátalevélig sok minden alkalmas. Gondozása kezdőknek sem problémás, csak ajánlani tudom, és persze akváriumi tartásával saját bejáratú mini kozmetikai szalonunk is lesz, hiszen így akkor élvezhetjük jótékony hatását, amikor csak szeretnénk!

Elterjedési területe - térkép (map)

Édesvízi doktorhal - Garra rufa elterjedési területe (distribution map)
Édesvízi doktorhal - Garra rufa elterjedési területe (distribution map)

Eurázsia; Törökország, Irak, Szíria

Egyéb elnevezések

Doktorhal, kangal-hal, gyógyító hal, szívogató márna;

syn: Discognathus crenulatus, Discognathus obtusus, Discognathus rufus, Garra rufa crenulata, Garra rufa gymnothorax, Garra rufa obtusa, Garra rufus.

Eng: Doctor Fish.

Egyéb köznevei: Gara rudohnědá, Rusoimubarbi, Knabberfisch, Rötliche Saugbarbe, Agleset metzuia, Gararufa, Gel Khorok, Gel-cheragh, Shirbot, Garra.

Képek

Biotóp jellemzők - kereső

Az ezen az adatlapon szereplő élőlény tartási körülményeinek megfelelő biotóp (állatok, növények, víz- és egyéb jellemzők) kereséséhez jelöld ki az általad fontosnak tartott tulajdonságokat jelképező ikon alatti választódobozt és nyomd meg a "Biotóp kereső" gombot!
Ha az összes jellemző közül szeretnél választani, akkor a "Részletes" feliratú gombot nyomd meg!

Elterjedési terület:
Ázsia
Nyugat-Ázsia
Arab-félsziget
Biológiai jellemzők:
Testmérete: nagy (10-20 cm)
Viselkedése: békés rajhal
Aktivitása: közepesen aktív
Táplálkozása: mindenevő
Ált. tartózkódási vízréteg: alsó szint
Élethossza: átlagos (kb. 3-6 év)
Víz
paraméterek:
Hőmérséklet igénye: közepes(20-25 °C)
Hőmérséklet igénye: hőigényes (25-30 °C)
Víz kémhatása: normál (6,5-7,5 pH)
Víz Német keménységi foka: közepesen kemény (10-15 Nk°)
Víz Német keménységi foka: kemény (15-20 Nk°)
Víz színezete: átlátszó
Víz színezete: sárga
Környezeti jellemzők:
Min. térfogat igény: normál (100-200 liter)
Kedvelt vízmozgás: közepesen áramló
Növényzetigény: átlagosan beültetett
Növényzetigény: gyéren beültetett

Miben keressünk?
Akváriumi halak
Akváriumi növények
Gerinctelenek

Ha a egy élőlénycsoport sincs bejelölve akkor az összesben keresünk.

Videó

Adatok

Felhasznált irodalom, források:

Felhasznált irodalom, források feltöltése folyamatban.

Fotók:

A fényképek a Google képkeresőjéből származnak.

Katalógusba került:

2012-06-23

Frissítve:

2017-03-18 10:03

Katalógus ID:

No. 4375


Kategória választó

Pontyfélék (88) | Pontylazacok (90) | Bölcsőszájú halak (115) | Amerikai fajok (57) | Afrikai fajok (58) | Labirintkopoltyús halak (39) | Harcsafélék (134) | Csíkfélék (36) | Elevenszülő fogaspontyok (43) | Ikrázó fogaspontyok (37) | Kalászhalak (21) | Egyéb édesvízi halak (41) | Brakkvízi halak (15) | Hidegvízi halak (24) | Egyéb hidegvízi halak (9) | Hazai halak (15) |

Pontyfélék kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük