| Megtekintve: 9 609

Két új Vallisneria, és még négy régebbi

A Vallisnériát az akvaristák jó néhány éve ismerik és valószínű, hogy mindenki tartotta már ezeket a növényeket bizonyos ideig akváriumában. Általában a Vallisneria-fajok nagyon „robosztus” felépítésűek, ezért kezdők részére igen alkalmasak. A most megismert, új Vallisneriákból néhány különbözik a hagyományos típusoktól, ezért a specialisták érdeklődésére is számot tarthat. Ebben a cikkben áttekintjük az egész nemzetséget, különös tekintettel a két új fajra, melyek a Vallisneria nana és Vallisneria americana Mini Twister (csavart) névre hallgatnak, és vázoljuk lehetséges szerepüket a jövő akvarisztikájában.

A Vallisneria összetéveszthetetlen a többi akváriumi növénnyel, talán a Sagittariák hasonlítanak rá valamennyire, de azok is csak néhány morfológiai jellemzőjükben. A Vallisnériának szalagos levelei vannak, és a tőindán fejlődő hajtásairól szaporodik. Ezenkívül jellemző, hogy a levelek kinézete minden fajnál feltűnően eltérő, és ez a változatosság, és az ebből következő különböző alkalmazási lehetőségek teszik ezt a növényt megfelelővé akváriumi tartásra. E levelek színezete a sötétzöldtől a sötétpirosig változhat, de a legnagyobb változatosság morfológiájában és maximális méreteiben figyelhető meg. A maximális hossz 10 centimétertől egészen a 180 cm-ig terjedhet, formája lehet sima és gömbölyded vagy lapos és széles fonákú. Ez utóbbi nagyon erőteljes, és ezért kitűnően megvan sügéres-akváriumban is, míg a kisebb típusokat előtérbe vagy közép-háttérnek használhatják fel, ahol szalagos és néha spirálisan csavarodó leveleik kitűnő kontrasztjai más növények levélformáinak.

1. kép: Vallisneria americana "Mini Twister" az akváriumban, fotó: Jan Ole Pedersen
1. kép: Vallisneria americana „Mini Twister” az akváriumban, fotó: Jan Ole Pedersen
2. kép: Vallisneria nana Tropica No. 056C
2. kép: Vallisneria nana Tropica No. 056C

A Vallisneriák többnyire azokhoz a trópusi és szubtrópusi tájakon honos vízinövények családjába tartoznak, melyek képtelenek életben maradni, ha a meder, melyben élnek, a száraz évszakban kiszárad. Ezért, leginkább állandó vízben találhatjuk fel, ahol aztán nagy mezőket alkot. Vízinövény voltából szükségszerűen adódóan fejlődött ki beporzási stratégiája is, amit ivaros szaporodás alkalmával figyelhetünk meg. Hímivarú virágait víz alatt bocsájtja ki, melyek sűrűsége kisebb a vízénél, és ezért rögtön felemelkednek a víz felszínére. Itt csapdába ejti őket a nőivarú virágzat, mely hosszú száron lebeg a víz felszínén. Ezért a beporzást nem rovarok hajtják végre, hanem a vízmozgások, melyek a virágport elszállítják nőivarú virághoz. Jellemzően a Vallisneria jobban szereti a kemény vizet, és csak ritkán találjuk meg lágy és savanyú kémhatású vízben. A robosztus típusok egyáltalán nem igényesek, és nincs is szükségük sok vízhez adott CO2-ra, mert a természetben is olyan sekély tavakban élnek, melyek alapvető tulajdonsága, hogy szegények szabad szén-dioxidban. Gyakran állítják, hogy a Cryptocoryne és a Vallisneria fajok nem tarthatók együtt, mert olyan vegyi anyagokat választanak ki, melyek gátolják a másik növény fejlődését, növekedését. (Ezt a jelenséget allelopátiának nevezzük.) Mindazonáltal ez csak egy mítosz! De az is igaz, hogy különböző minőségű vizet igényelnek a benövéshez a másiknál. Ha az akvárium viszonylag sötét és lágyvizet tartalmaz, a Cryptocoryne fogja nyerni a fajok közötti versenyt, míg ha sok fény éri és kemény a vize, a Vallisneria kerekedik felül Cryptocorynen. E két szélsőséges tulajdonság közötti feltételekkel rendelkező akváriumban problémák nélkül tudnak egymás mellett élni.

Zavaros nevek

Az elmúlt 25 évben a Vallisneria nem egy jelentős revízión ment keresztül. Általában ez azt jelenti, hogy amit Vallisneriaként árultak a szaküzletekben vagy Vallisneria americanae, vagy Vallisneria spiralis volt. De valójában V. spiralis nem csavart levelű növény, mint ahogy azt a neve alapján gondolnánk. Épp ellenkezőleg, a „spiralis” kifejezés a virágzat szárának spirális csavarodására utal a V. spiralis fajokban. Az is világos, hogy a szóban forgó két faj néha egymás mellett él a világban, például a Fülöp-szigeteken és Új-Guinea „“ Ausztráliában, azonban, egy faj, helyi származása és jegyei alapján leírható új fajként, és ez világviszonylatban 20-nál is több fajleírást eredményezett.

Vallisneria nana, (hosszú, karcsú levelekkel)

3. kép: Vallisneria americana "Mini Twister" Tropica No. 056B
3. kép: Vallisneria americana „Mini Twister” Tropica No. 056B

Vallisneria nana (Tropica No 056C) a legújabb Vallisneria faj a Tropica nyilvántartásában. Láthatóan külön faj, mert sötétzöld levelei jóval keskenyebbek, mint a többi Vallisneria faj levelei, valamint a maximális levélhossz kissé rövidebb, mint a legtöbb más fajé. Ez a növény nagyon alkalmas a középszint növényesítésére, mert kevésbé nő sűrűn, mint a többi Vallisneria, de szintén jól használható kisebb akváriumok háttérnövényeként is. Természetes élőhelyein, melyek Észak-Ausztrália zavaros patakjaiban találhatók, a Vallisneria nana levelei sokáig merevek maradnak és csak 15 cm-esre nőnek meg, míg a maximális levélhossz akváriumban 30-80 cm-es tartományban alakul, puhák és rugalmasak lesznek a levelei, valószínűleg a tápdús és világosabb körülmények okán. Gyors növekedésű, nem nagyon igényes, ezért jól érzi magát lágy és kemény vízben, és széles hőmérsékleti (20-28 °C) tartományban is. A Vallisneria nana szívesen indázik, erős gyökérrendszert fejleszt, és így hamarosan sűrű, tömör állományokat hoz létre az akváriumban. A tenyészetekben a növényt tartókosárba ültetik, és mielőtt eladják az üzleteknek, hagyják, hogy új gyökérhajtásokat neveljen a kertészetben, így a növény robosztusabb lesz, és jobban tud akklimatizálódni, amikor egy akvaristához kerül. Mindegyik kosár hat növényt tartalmaz, egy csoportban 8 kosár található, amit az akvárium alaprajzától függően húznak szét. A magányosan álló növények tipikusan rövid leveleket fejlesztenek, míg a csoportban tenyésztettek sokkal hosszabbakat.

Vallisneria americana „Mini Twister” (akvárium előterébe)

Mint a neve is jelzi, a Vallisneria americana „Mini Twister” (Mini csavart), egy meglehetősen kisméretű növény. Rövid levelei (10-15+ cm) előtér-növényként teszik különösen hasznossá számunkra, és az az élmény, ahogyan a csavart levelekre ráeső fény élénk színekben visszatükröződik a levelek fonákjairól.

Több Vallisneria növénynek is csavart és spirális alakúak a levelei, de a pontos eredetük ismeretlen. Mindazonáltal, egy egyedi jellegzetességű, spirális levelű formát fedeztek fel a Torta-tóban (Japán) sok évvel ezelőtt, amiről úgy tűnik, hogy őse annak a sok variációnak, melyek a piacon fellelhetőek. A „Mini Twister” egy ázsiai gazdálkodótól került hozzánk, aki mintát küldött nekünk különböző Vallisneriákból kiértékelés céljából. A „Mini Twister„-re mérete miatt esett a választás, és ma a Szingapúri „Orient” kertészet neveli, azután Európába szállítják, és már itt fejlesztetnek vele erős gyökérrendszert, mielőtt eladják a boltokban.

Mint a Vallisneria nana, a „Mini Twister” is erős indákat nevel, ha a talaj gazdag tápanyagokban. Kezelése és gondozása hasonló a Vallisneria nana-éhoz.

A másik négy Vallisneria növény a Tropica palettájáról

A következő négy Vallisneria növény a Tropica katalógusából változatos levélhosszban és levélmorfológiában. Közülük három a Vallisneria americana fajhoz tartozik, amíg az utolsó Vallisneria spiralis.

Vallisneria americana (natans) (Tropica No. 055)

Levelei keskenyek (legfeljebb 10 mm), szíjalakúak, közepesen hosszúak (50-100 cm) melyen 3-5 hosszanti ér található. Az átlós erezet véletlenszerűen terül szét az egész levélen. Ezek a növények Dél-Ázsiából származnak, ahol igen nagy mennyiségben fordulnak elő álló- és folyóvizekben. Könnyű és igénytelen növény kezdők számára, különleges igényei nincsenek sem a fény sem CO2 terén, 20-28 °C-os széles hőmérsékleti-skálán jól növekszik. Könnyen, indák segítségével szaporodik.

4. kép Vallisneria americana
4. kép Vallisneria americana „natans” Tropica No. 055
5. kép Vallisneria americana var. biwaensis Tropica No. 056
5. kép Vallisneria americana var. biwaensis Tropica No. 056
6. kép Vallisneria spiralis
6. kép Vallisneria spiralis „Tiger” – Tropica No. 055A

Vallisneria americana (gigantea) (Tropica No. 054)

Mint ahogy azt a korábbi neve jelzi, ez a legnagyobb termetű az összes változat közül. Leginkább a háttérbe vagy a hátsó üvegfal közvetlen közelébe célszerű elhelyezni, megakadályozandó, hogy az akvárium összképén eluralkodjon. A méretén kívül a többi Vallisneriától különbözik még sötétebb zöld színében is. Ha a növekedés kerül szóba, a vélemények gyakran megoszlanak, de az biztos, hogy célszerű a megvilágítást korlátozni, nagy és robosztus levelei által okozott önárnyékolás miatt (a többi növényt megfosztja a fénytől). Ráadásul egy tápanyagokban gazdag táptalaj serkenti a jó növekedést és az indák fejlődését.

Vallisneria americana var. biwaensis (Tropica No. 056)

7. kép - A: Vallisneria americana "Mini Twister, B: Vallisneria americana var. biwaensis, C: Vallisneria americana "natans", D: Vallisneria nana og E: Vallisneria spiralis "Tiger"
7. kép – A: Vallisneria americana „Mini Twister, B: Vallisneria americana var. biwaensis, C: Vallisneria americana „natans”, D: Vallisneria nana og E: Vallisneria spiralis „Tiger”

Ennek a változatnak levelei keskenyek (3-5 mm), szíjalakúak, 5-50 cm hosszú, szépen fejlett hosszanti erekkel tagolt csavart formájúak. Ez a növény nagy akváriumban különösen vonzó látvány nyújt a középszint- vagy sík előtérbe ültetve. Ez a növény kicsit világosabb helyet igényel, mint a legtöbb Vallisneria típus, de más tekintetben, a víz keménységét és hőmérsékletét tekintve ugyanúgy igénytelen.

Vallisneria spiralis „Tigris” (Tropica No. 055A)

Ez a Vallisneria változat szintén Dél-Ázsiából származik, szép formájú, robosztus és gyors növekedésű. Annyira kiváló „kezdő” növény, hogy még kritikus körülmények között is szépen fejlődik: az összes variáció közül ezt a legkönnyebb tartani. Közneve (tigris) a leveleken található átlós csíkoktól származik (a képmellékleten megfigyelhető). Mint a többi Vallisnéria a „Tigris” szintén indákkal terjed, és így könnyen szaporodik ivartalanul is.

A több mint 20 ismert Vallisneria faj közül a Tropica 6 típust termel, amit változatosan használhatnak a kezdő és specialista akvaristák is. A fenti a tanácsokat célszerű megfogadni, mert e 6 változat növekedési körülményei eléggé eltérőek. A két új alak, Vallisneria nana és Vallisneria americana „Mini Twister” közül mindkettő megfelelő kisebb akváriumokban előtér-növénynek vagy középszint-növényként nagyobb akváriumokban. Vonzó látványt nyújtanak mindenfajta alaprajzú akváriumban különleges levélmorfológiájuk miatt, amely mindig kitűnő kontrasztja többi növénynek.

Írta: Troels Andersen, Ole Pedersen és Claus Christensen

Ez a cikk a Tropica Aquarium Plants „“ honlapján jelent meg.

www.tropica.dk

Fordította: gabrinus

2008. április 19.

Kategória választó

Szakkönyvek (4) | Díszhal (7) | Haltudomány (5) | Növények (2) | Tenyésztés (1) | Egyéb hírek (35) |

Növények kategória fajböngésző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük